lördag 17 oktober 2015

Smulpaj med Äpple och Blåbär


"Autumn is a second spring when every leaf is a flower"
Albert Camus


Härliga höst! Även om sommaren egentligen passar mig bättre (alla som känner mig vet hur otroligt frusen jag är) så älskar jag dessa härliga, soliga och krispiga höstdagar. Jag riktigt njuter av hur vackert det är ute.

Som jag nämnt tidigare är jag väldigt inspirerad av alla svenska äpplen som ju är i säsong nu (se mitt senaste äppelrecept här). Äpplen är såklart också väldigt hälsosamma och innehåller bland annat mycket fibrer och antioxidanter. Uttrycket "an apple a day keeps the doctor away" har ju inte tillkommit av en slump.

Äppelpaj med vaniljsås har alltid varit något av det bästa jag vet. Mina föräldrar brukar alltid få massvis med äpplen av bekanta varje höst, och jag kommer ihåg att mamma brukade göra underbara äppelpajer ibland på söndagseftermiddagarna under min uppväxt. När jag fyllde år nu i september gjorde jag och min syster äppelpaj istället för tårta. Så mycket godare enligt mig!

I detta recept tillsatte jag också lite blåbär som jag plockade i somras. Kombinationen av blåbär och äpple blev helt fantastisk, och jag älskar också den fina färgen som blåbären ger till äpplena. Även om denna variant på smulpaj är hälsosammare än klassiska varianter med vitt socker, vitt mjöl och smör, så smakar den minst lika gott. Njut av den till efterrätt, till fika eller kanske till och med som en lyxig helgfrukost.Smulpaj med Äpple och Blåbär


Fruktlager
ca 1 kg äpplen
2 dl blåbär (frysta går bra)
Kanel
Kokossocker

Smuldeg
1 1/2 dl fullkornsdinkelmjöl (eller annat fullkornsmjöl)
2 1/2 dl havregryn
1/2 dl kokossocker
4 färska dadlar (urkärnade)
2 tsk kanel
1/2 tsk äkta vaniljpulver
Nypa salt
1/2 dl kokosolja
1/2 dl vatten

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en pajform med lite kokosolja.
2. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i tunna skivor och lägg dem i formen. Sprid sedan ut blåbären ovanpå äppelskivorna. Pudra över lite kanel och kokossocker.
3. Mixa alla ingredienserna till smuldegen i en matberedare tills degen bildar små klumpar. Sprid ut degen över frukten.
4. Baka i mitten av ugnen i ca 1 timme eller tills smuldegen har fått lite färg och frukten är riktigt mjuk. Servera som den är eller med vaniljglass eller vaniljsås.

7 kommentarer:

  1. Äntligen! Ett pajrecept utan vitt socker! :) Maria

    SvaraRadera
    Svar
    1. Yay! Hoppas du gillar det! :)

      Radera