lördag 24 oktober 2015

Açaíbowl

Som mina följare på instagram antagligen redan har anat älskar jag att äta smoothie bowls till frukost. En smoothie bowl är alltså en extra tjock smoothie som äts med sked från en skål. Eller som min fyraåriga systerdotter har förklarat för min andra syster: "Vet du vad en smoothie bowl är? Det är som en riktig smoothie, men man äter den i tallrik". Ja, hon är precis lika söt som hon låter.

Ofta gör jag gröna smoothie bowls med massvis med babyspenat och/eller gröna pulver. Men på sistone har jag också älskat att göra açaíbowls. Açaí är ett litet svartlila bär som växer i Sydamerika. Bäret är väldigt antioxidantrikt och har även ett högt innehåll av vissa vitaminer,  mineraler och hälsosamma fettsyror. Jag älskar också den vackra lila färgen! Ofta görs açaíbowls på fryst açaípuré, men eftersom det inte är något som man kan hitta i min del av landet använder jag istället açaípulver som jag mixar med fryst banan och frysta blåbär. Jag tycker bäst om att tillsätta ganska lite vätska i min açaísmoothie, så att det nästan blir som att äta en lyxig glass till frukost. 

Idag har jag spenderat ett par timmar i en jättemysig tebutik med en ny fin vän. Vi drack massvis med te och åt fantastisk choklad. Nu puttrar en värmande soppa på min spis och jag har laddat upp med en hög med böcker inför resten av helgen. Vad hittar ni på?

Trevlig kväll!Açaíbowl

1 portion


1 dl vatten
1 pressad lime
1 msk skalade hampafrön
1 krm äkta vaniljpulver
2 tsk açaípulver
2 frysta bananer*
1 dl frysta blåbär

1. Börja med att mixa vatten, lime och hampafrön i en blender. Grattis, du har syrlig hemmagjord hampamjölk!
2. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa till en tjock och slät smoothie.
3. Häll upp i en skål och toppa med mer frukt, bär, frön eller granola. Njut!

*Frys bananerna skalade och i bitar.

8 kommentarer:

 1. Hej, skulle du anse att äta veganskt och växtbaserat är ett bra sätt att bli av med kroppsfett? Åt jämt hemlagad vegansk mat tidigare och sedan började jag äta massvis med godis och chips och nu har jag börjat bli rund om magen. Tror du att jag kan hitta tillbaka till min tidigare kropp genom att bara börja äta hälsosamt igen eller måste jag börja räkna kalorier och banta?
  - En som älskar din blogg men behöver hjälp i dietdjungeln. Tack för ditt svar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack för fint beröm! :)
   Jag skulle absolut säga att en vegansk/växtbaserad kan underlätta viktnedgång då livsmedel som grönsaker, frukt, baljväxter, fullkorn etc mättar bra men inte innehåller så mycket kalorier. Bygg därför de flesta måltiderna kring dessa livsmedel och begränsa gärna godis/chips/kakor (även veganska) till helgen.
   Jag tror inte att du behöver börja räkna kalorier eller "banta"! Fokusera på att äta hälsosamma livsmedel och försök motionera regelbundet. Försök äta regelbundet varje dag (frukost, lunch, middag samt 1-3 mellanmål) eftersom det kan minska sötsuget.
   Lycka till!
   /Louisa

   Radera