onsdag 19 juni 2013

Blomkålscouscous

Nej, jag har inte börjat äta low carb, tvärtom äter jag väldigt high carb skulle jag tro :). Däremot tycker jag alltid att det är kul med nya och roliga sätt att få in mer grönsaker i kosten. Och grönsaker är något som de flesta skulle behöva äta mer av - bara 2 av 10 svenskar äter 500g eller mer av frukt och grönsaker varje dag (läs mer här).

Den här couscousen är gjord helt på blomkål och är jättegod! I vanliga fall tycker jag inte om rå blomkål, men när den masseras med pressad citron, olja och kryddor och sedan får stå och vila en stund mjuknar den lite och blir mildare i smaken. Men om tanken på rå blomkål ändå känns för främmande finns en tillagad variant längst ner i inlägget.

Servera som ett tillbehör till favoritmaten för en enkel och nyttig sommarlunch!

Blomkålscouscous (2 stora portioner)

6 soltorkade tomater (både torra och inlagda går bra)
1 litet blomkålshuvud
2 dl färsk persilja
1/2 msk linfröolja
1/2 pressad citron
Salt, peppar och paprikapulver efter smak

1. Om du använder soltorkade tomater som inte är inlagda: Lägg dem i en skål och slå på kokhett vatten. Låt dem stå och svälla en stund. Om inlagda används behöver de inte förberedas.
2. Mixa blomkålen i en matberedare tills den liknar couscous. Det går snabbt, så mixa inte för länge.
3. Lägg blomkålen i en skål. Tillsätt grovhackad persilja, olja, pressad citron och kryddor. "Massera" alltsammans i några minuter med fingrarna. Smaka sedan av och tillsätt mer citron om det behövs.
4. Krama ur vattnet ur de soltorkade tomaterna och hacka dem grovt. Blanda ner dem i blomkålen. Låt skålen stå i kylskåp i ca en halvtimme innan serveringen.
5. Servera gärna med färsk tomat, mer persilja och en skiva citron.

Om du hellre vill ha varm "couscous" eller om rå blomkål inte är din grej:
Hetta upp matfett i en stekpanna (dock inte linfröolja  - den tål inte hög värme!). Stek blomkålscouscousen i några minuter under omrörning tillsammans med kryddorna. Tillsätt sedan persilja, lite pressad citron och de soltorkade tomaterna efteråt.

5 kommentarer: