torsdag 21 mars 2013

Vegansk och glutenfri lasagne

Den här lasagnen är lite annorlunda, men så otroligt god! Den innehåller varken pasta, mjölk eller ost och passar därför glutenintoleranta/laktosintoleranta/mjölkproteinallergiker/veganer och självklart alla andra som vill ha en hälsosam och god lunch eller middag.

Jag har absolut inget emot (fullkorns)pasta, men jag tycker alltid att det är kul med nya sätt att få in mer grönsaker i kosten - därför valde jag att testa att göra lasagnen på zucchini istället. Resultatet blev så otroligt mycket bättre än jag trodde, och jag tror att detta är det godaste jag har lagat på länge.

Glöm inte att blötlägga cashewnötterna några timmar innan du börjar med lasagnen!

Zucchini-lasagne (4 portioner)

Tomatsås med spenat och svarta bönor
Matfett till stekning
2 vitlöksklyftor
1 grön chilipeppar
2 morötter
1 ask passerade tomater (500 g)
2 msk hackad färsk eller fryst basilika
Salt, svartpeppar och paprikapulver efter smak
ca 200 g fryst hackad spenat
1 ask svarta bönor

1. Pressa eller riv vitlöken. Dela chilin på längden, kasta bort kärnorna och hacka chilin smått. Skala och grovriv morötterna. Hetta upp matfettet i en kastrull och fräs vitlök, chili och morot några minuter under omrörning.
2. Tillsätt passerad tomat och alla kryddor. Låt koka i ca 10 minuter (gör cashewosten under tiden).
3. Tina spenaten och lägg den sedan i en trådsil och pressa ur så mycket vätska som möjligt. Tillsätt spenaten till tomatsåsen. Skölj av bönorna och tillsätt även dem till tomatsåsen. Ta bort såsen från plattan.

Cashew cream cheese
2 dl cashewnötter (naturella och orostade)
1/2 pressad citron
1/2 dl vatten
1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1 1/2 krm riven muskot

1. Blötlägg cashewnötterna i minst fyra timmar i en skål med vatten i kylskåpet.
2. Lägg cashewnötterna i en matberedare tillsammans med alla övriga ingredienser. Mixa tills blandningen är helt slät, det kan ta upp mot 4-5 minuter.

Bygga ihop lasagnen:
2 medelstora zucchinier

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Skär bort topparna på båda zucchinierna. Dela dem sedan på mitten. Skär sedan så tunna "plattor" som möjligt på längden.
3. Lägg ett tunt lager tomatsås i botten av en ugnsform (jag använde två brödformar, vilket fungerade jättebra!). Fortsätt sedan i denna ordning: zucchiniplattor, tomatsås, cashew cream cheese, zucchiniplattor, tomatsås, zucchiniplattor, tomatsås, cashew cream cheese. Som du ser är det bara två lager cashew cream cheese. Den är också väldigt tjock, så den kan klickas ut snarare än bredas ut. Använd bara ett tunt lager tomatsås varje gång, annars räcker den inte.
4. Grädda i mitten av ugnen i ca 50 minuter.

16 kommentarer:

  1. Låter super!!! Ska testa inom kort :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas du gillar den lika mycket som jag :)

      Radera
    2. Igår testade jag denna och det blev supergott! Använde röd chilli istället för grön, blev rätt spicy men det var en bra komplement till övriga naturella smaker. Kommer garanterat göras fler gånger, tack för receptet!

      Radera
    3. Jättekul! Det är alltid så kul att höra så fina omdömen!

      Radera
  2. Låter tokgott! Men vilken temperatur skall ugnen ha?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, tack för att du upptäckte att jag glömde det, lägger till det på en gång! Jag tror 175 grader :)

      Radera
  3. Some of the Hermes Handbags accepted varieties of the covering versions cover smooth, bendable leathers or pebbled leathers. Even the Christian Dior suede bags, which are usually soft, and accept a accidental look, are advised chic.Cindy Crawford is part of the Omega Watches family since 1995. The flagship model of the 1990s is the oldest brand ambassador of Swiss Watches.

    SvaraRadera