fredag 28 september 2012

Raw Brownies

Dessa brownies är nog det godaste som har åstadkommits i mitt kök. Jag menar det. Om du bara vill testa ett recept från min blogg måste det bli detta! Mäktig brownie med lite "crunch" i toppad med silkeslen och krämig chokladfrosting. Kan det bli bättre? Ja, det kan det faktiskt när jag talar om att de också är hyfsat nyttiga! De är proppfulla med nyttiga fetter och ger också protein och fibrer. Och till skillnad från vanliga brownies ger de bra energi och mättnad istället för sockerrus följt av trötthet och mer sötsug. Perfekt till mellanmål eller efterrätt! Sa jag att de också är UNDERBART GODA?

Jag inser att ingredienslistan till frostingen ser lite tveksam ut. Avokado? På en brownie? Men jag lovar att man inte känner någon avokadosmak alls. Det avokadon gör är att den ger frostingen en otroligt krämig konsistens som faktiskt liknar en vanlig frosting gjord på smör eller margarin. Testa att ersätta honungen med agavesirap om du inte äter honung. Kokosoljan är dock viktig eftersom den bidrar till att frostingen stelnar i kylen.


Brownies

12 små eller 6 stora brownies

2 dl valnötter
2 dl färska dadlar (urkärnade!)
1/2 dl kakao
1 msk mandel-eller jordnötssmör
Liten nypa salt
Några droppar vatten

1. Lägg valnötterna i en matberedare och mixa några sekunder tills de är sönderhackade i småbitar.
2. Tillsätt övriga ingredienser. Var försiktig med saltet! En mininypa är tillräckligt. Mixa igen tills allt är sammanblandat.
3. Degen ska bli sammanhållande och lite klibbig. Tillsätt lite, lite vatten för att få rätt konsistens. 1-2 tsk vatten borde vara tillräckligt.
4. Tryck ut degen i en form (jag använde en halv brödform). Stoppa in i frysen medan du gör frostingen.


Chokladfrosting

1 mogen avokado
Frön från 1 vaniljstång
3 msk flytande honung
1 msk kokosolja
3 msk kakao

Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa tills blandningen är mycket slät. Se till att det inte finns kvar några avokadobitar.

Ta sedan ut din brownieform ur frysen och bred på frostingen. Det kan bli lite frosting över beroende på hur tjockt lager du vill ha. Ställ sedan formen i frysen eller i kylen och låt stelna en stund. Ta sedan kakan ur formen med hjälp av en tunn stekspade eller tårtspade. Den bör släppa formen ganska lätt. Lägg upp kakan på en skärbräda och skär i 6 eller 12 bitar. Lägg dina brownies i en burk och förvara i kylen eller frysen. Njut!
 
Pssst! Frostingen är jättegod att äta som den är också. Mixa helt enkelt ihop ingredienserna och lägg smeten i små koppar, ställ in i kylen för att stelna en stund och ät som dessert!
Browniesen är självklart jättegoda utan frosting också.

91 kommentarer:

  1. Jag lovar, att jag ska testa det här receptet

    SvaraRadera
  2. Så otroligt goda! Gjorde en sats i lördags och banne mig, det kan bli en till idag. Mycket uppskattade av både stora och små i familjen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tack! Vad kul att de uppskattades!

      Radera
  3. Det där ska jag testa! Ser underbart gott ut :)

    SvaraRadera
  4. Provade att göra dessa igår och blev inte besviken! Ljuvliga! Fredagsfika check! :)

    SvaraRadera
  5. JAG GOD JUST!
    Måste, måste, måste prova! :D

    SvaraRadera
  6. Hej!

    Vad glad jag är att jag hittat din blogg då jag älskar mer hälsosamma godsaker! :) Ska bjuda hem några vänner på fredag och då blir denna en perfekt efterrätt! :)
    Om jag gör dom tors kväll och ska ätas frekväll, hade du ändå förvarat dom i frysen en dag eller haft dom i kylen?

    Kram Anna! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Vad roligt, hoppas ni gillar dem!
      Ja, jag tror att jag hade förvarat dem i frysen och sen tagit ut dem en liten stund innan serveringen. De tinar ganska fort, så jag skulle tro att en kvart räcker. Lycka till!

      Radera
    2. Dom blev fantastiskt goda och även omtyckta av vännerna som blev bjudna på dom! :)
      Ska ha lite glöggmys nästa helg och skulle vilja baka något gott men ändå lite hälsosammare med pepparkakssmak eller saffran.
      Har du några riktiga favoriter med dessa kryddor i bakverk/kakor/godis som du skulle rekommendera? :)

      Kramkram

      Radera
    3. Vad glad jag blir!
      Testa gärna mina pepparkaksbollar till glöggen:

      http://mittgronakok.blogspot.se/2012/11/nyttiga-pepparkakor-ja-tack.html?showComment=1354351034373#c2528601123958849080

      De är jättesmidiga att göra! Jag skulle nog rekommendera att fördubbla satsen så det blir lite mer att bjuda på :)
      Hoppas du gillar dem!

      Radera
  7. Har faktiskt skrivit ner receptet på dom :) Så det ska definitivt testas i helgen, tack fina du! :)

    SvaraRadera
  8. Hur lång tid är "en liten stund" ;) Funderar på hur långt innan man måste börja för att hinna göra dessa? Vad uppskattar du totaltiden till?

    SvaraRadera
    Svar
    1. De stelnar ganska snabbt så jag skulle uppskatta att totaltiden blir ca 30 minuter, eller allra högst 40 minuter för säkerhets skull. Hoppas du gillar dem!

      Radera
    2. Tiden gäller om de ska stelna i frysen glömde jag att säga. Det tar antagligen lite längre tid i kylen :)

      Radera
  9. Blir jättesugen på att testa de här (och flera andra recept)! Fin blogg!
    Jag hoppas att ingredienserna är lätta att få tag på i Oslo också (som annars ligger långt bak Sverige vad gäller utbud i matbutiker).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så jättemycket för berömmet! Hoppas du hittar ingredienserna, men testa annars att ersätta med annat du har hemma/hittar i affären. Hoppas du gillar dem!

      Radera
  10. Tack för ett supergott recept!
    Tillsatte rivet apelsinskal i både frosting och botten och de blev med supergott.
    tack för ett bra recept
    mvh En ny läsare på din blogg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att du gillade dem! Jag måste testa din variant, choklad och apelsin är ju så gott ihop!

      Radera
  11. Så goda de ser ut och av kommentarerna att döma så ÄR det det!

    En fråga dock; vår lilla tjej är jordnötsallergiker och försiktig som jag är utesluter jag därmed andra nötter också - har du några bra förslag på vad jag skulle kunna byta valnötterna mot? Mandeln går bra, hon har hittills ätit mandelmassa i lite olika former.

    F.ö. fantastiskt fin blogg, många goda recept som helt klart skall testas här hemma.
    Må väl!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kan testa att ersätta nötterna med t.ex. pumpafrön. Jag har inte testat detta själv, men det borde fungera. Titta gärna in igen och berätta om resultatet om du testar.
      Tusen tack för det fina berömmet!

      Radera
    2. Så där ja, testat!

      Jag bytte ut valnötterna mot 1dl solrosfrön+1dl pumpafrön. Bytte ut mandelsmöret (då det kan innehålla spår av jordnötter) till ren mandelmassa istället. Och du, touché-perfekt-gott! Lite att mandelmassan slår igenom lite för mkt smakmässigt så jag tänkte byta ut till något kokosaktigt där i grunden.

      Mättande, nyttigt och igen, sjuherrans gott!

      Radera
    3. Vad kul att det fungerade med fröna. Och jättekul att du gillade dem!
      Ibland om jag inte har något nötsmör hemma bara utelämnar jag det, och det fungerar jättebra utan. Men lite extra kokossmak låter också jättegott förstås :)

      Radera
  12. Eftersom jag hört att dessa ska vara "gudomliga" sprider jag receptet vidare med tydlig hänvisning hit till din sida. Om det inte känns okej så hoppas jag att du säger ifrån, så tar jag bort det från min sida (mjolkfrimat.wordpress.com). Tack för ett recept som definitivt ska testas och en sida jag måste läsa mer på!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är absolut ok! Jättekul att höra att de är så omtyckta!

      Radera
  13. kakan var god, men frostingen var inte alls bra! Fick bli mörk choklad på istället :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, vad synd! Var det smaken eller konsistensen du inte gillade?

      Radera
  14. Smaken, avokadosmaken trädde fram för mycket och det smakade inte alls bra. Testade att ha i mer kaka etc. men till sista slängde jag det. Blev mörk choklad glasyr på istället ;)

    SvaraRadera
  15. Ska testa receptet. Men utan avokado då jag ej gillar det alls.

    SvaraRadera
  16. En fråga kring recept är om du använder raw-kakao eller vanlig typ ögon-kakao, en kompis bjöd på dessa, helt fantastiska. / J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jättekul att du gillade dem!
      Jag har testat både och, och båda varianterna fungerar bra. Men med råkakao blir de lite ljusare i färgen, och det kan behövas lite mer kakao än i receptet. Lycka till!

      Radera
  17. Kanonhärliga brownies, så goda! Jag tog mig friheten att experimentera lite med receptet och har med min lätt modifierade variant på bloggen i mitt nya Våga prova-inlägg. Jag länkade så klart till ditt originalrecept och tipsade om din blogg, så jag hoppas att det är ok?

    Tack för en inspirerande blogg - supermycket skoj för en matnörd och kostvetare som jag =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tack för det fina berömmet! Det är absolut ok, jättekul att du gillade dem!

      Radera
  18. Men hallå?! Dessa brownies ser ju helt makalöst goda ut! Vilken fin sida du har förresten. Hittade hit via Lindas Livsaptit och kommer snart tillbaks. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tack Ann-Louise!
      Jag tittade in på din blogg nu, och vad inspirerad jag blev! Tack :)

      Radera
  19. Tror du att det funkar att använda torkade dadlar istället om man blötlägger dem först? Hur mycket tror du man bör använda i sådana fall?

    Tack för en fin blogg :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Ursäkta supersent svar!
      Jag tror absolut att det kan fungera om de blötläggs i några timmar. Använd ungefär samma mängd som i receptet skulle jag tro.

      Tack för fint beröm!!

      Radera
  20. 3 msk honung/agavesyrap?? Då förstår jag att det inte smakar avokado, måste smaka mest honung. Hyfsat nyttiga i övrigt verkar det som dock

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den smakar mest choklad tycker jag :) Men minska gärna på honungen efter eget tycke och smak.

      Radera
  21. Äntligen har jag gjort dom. har stått och trånat på detta receptet hur länge som helst. Bakade denna och choklad bollarna till min födelsedag imorgon men nu vet jag inte hur jag ska hålla mig borta! kommer säkerligen smaska i allt och få panik slänga ihop nytt imorgon! SÅ SJUKT GODA att jag vet inte vart jag skall ta vägen! tack så mycket :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så jättemycket! Vad glad jag blir!
      Grattis på födelsedagen :)

      Radera
  22. Gjorde dessa igår! smakade fantastiskt gott! tack för ett fint recept!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad glad jag blir! Jättekul att du gillade dem!

      Radera
  23. Toppengoda. Andra omgången gjord!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att du gillar dem så mycket! Detta är fortfarande ett av mina favoritrecept :)

      Radera
  24. Hej! En fråga bara, vad menar du med att men "inte känner någon avokadosmak alls"??? Det är typ det enda man känner smaken av! Och nej, jag satte inte för mycket avokado, jag satte EN, precis som i receptet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad tråkigt! Min frosting smakade inte avokado, bara choklad. Var din avokado helt mogen? Vet tyvärr inte vad som kan ha hänt annars.

      Radera
  25. Hittade din blogg för fem minuter sedan och ÄLSKAR den redan! precis en sån blogg jag letat efter! lätta hälsosamma recept som inte innehåller femtio olika sorters nötter (är nötallergisk). är riktigt sugen på att testa detta receptet, man borde väl kunna byta valnötter mot typ mandel eller fröer som jag tål? jag är glaaad över att ha hittat din blogg i alla fall! :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tack, vad glad jag blir!!
      Absolut, jag tror att det borde fungera med de flesta sorters nötter och frön. Jag har testat med mandel och pumpafrön och det blev jättegott också :)

      Radera
  26. Hej! Idag gjorde jag dina Brownies, och dom är ju huuuuuur goda som helst!!! Tusen tack för receptet. Ska dela med mig till några vänner ikväll, det ska bli spännande att se vad dom tycker. Jag är nybörjare och bara inne på min 6:e dag som "Rawfoodare" men jag tycker det är jättespännande och letar hela tiden nya recept och inspiration. Idag är första gången jag testat en "sötsak". Ojoj vad smarrigt det blev :) Kram från Maria

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att du gillade dem så mycket! Hoppas att vännerna också gillade dem :)

      Radera
  27. mums vad gott. fin blogg. tror du man kan göra frostingen på banan istället? mvh anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. ...istället för avokado skulle det stå...=)

      Radera
    2. Tack Anna!
      Jag vet faktiskt inte, tror att det kan bli svårt att få samma släta och tjocka konsistens. Testa att öka mängden kokosolja och minska mängden honung i så fall. Återkom gärna med resultatet om du testar!

      Radera
  28. Supergoda! Har lagt upp ditt recept på min blogg (med länk hit såklart), hoppas att det är ok? :) (http://hannovsky.blogspot.se/2014/02/raw-brownies.html)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jättekul att du gillade dem! Det är absolut ok :)

      Radera
  29. Hej Louisa! Låter som ett toppenrecept :) Men har du något tips på vad man kan byta ut valnötter och mandel/jordnötssmör mot om man är allergisk? Mvh Louise

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Tack!
      Tål du från? Då kan du använda samma mängd pumpafrön eller solrosfrön istället för valnötter. Mandel/jordnötssmöret kan uteslutas, eller om det behövs lite mer fett kan du testa att tillsätta 1 tsk kokosolja eller rapsolja istället. Lycka till!

      Radera
    2. Tål du frön skulle det stå, haha :)

      Radera
  30. Min kommentar försvann :( Det jag ville säga var TACK, är ny i raw-djungeln och testade precis ditt recept. De här var ju sjukt goda.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att du gillade dem! Gör mig så glad!

      Radera
  31. Testade detta recept idag och tyckte att de var hur goda som helst!! Läste nån tidigare kommentar om att glasyren smakade avocado och det gjorde min också - jag kunde bara inte vänta med att prova receptet! ;) Så det får stå i färgen, nästa gång ska jag låta den mogna lite, lite till. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jättekul att du gillade receptet! Synd att glasyren inte blev så god :( Hoppas du kan testa den en annan gång med riktigt mogen avokado, då är den sååå god :)

      Radera
  32. Sjukt gott! Så fantastiskt att de är nyttiga också! Tack så mycket för detta recept :)

    SvaraRadera
  33. Fantastiskt gott! Jag lade upp en bild på instagram och fick fråga om recept, så jag länkade hit! Hoppas det är okej? Tack för ett bra recept! Ska nog dock prova att stavmixa avokadon, för det var svårt att få den helt slät i matberedaren tyckte jag. Men min kille fick gissa ingredienser och gissade inte på avokado, så det var nog inte så framträdande ändå! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut är det ok! Jättekul att du gillade dem!

      Radera
  34. Hej, jag undrar vilket jordnötssmör och mandelsmör du använder i dina recept? Är dom sockrade eller sockerfria? Tack för en supermysig blogg med en massa inspirerande recept 😊

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, ursäkta sent svar! Ja, alltid sockerfria och heslt ekologiska. Titta efter sorter som bara innehåller nötter och salt. Jag älskar jordnötssmör från Green Choice och Urtekram.

      Radera
    2. Hej! Hur ska daddlarna vara?

      Radera
  35. Jag provade att göra dessa igår och de var helt FANTASTISKA! Så himla goda och enkla att göra!!! Hoppas det var okej att jag la upp dom på min instagram och länkade till din blogg såklart? :) Superfin blogg förresten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tusen tack för så fint beröm! Det var absolut ok :)

      Radera
  36. Har gjort dessa ett flertal gånger och bara ÄLSKAR dem! Är nu bara här för att hämta receptet igen! Har använt Renée Voltaires supergoda raw cacao och det går inte beskriva hur gott detta blir med den. Skall nog prova idag med apelsin som någon tipsade om i kommentarerna. Jag använder ekologisk avokado och de icke ekologiska är oftast större. Kan detta kanske vara orsaken till att de upplevt att det smakat avokado? Varken jag eller gäster har känt avokadon i mina.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din jättefina kommentar! Så kul att du gillar dem så mycket! Ja, jag tror att det kan stämma att de har använt stora avokador, och kanske då skule behövt användalite mer kakao och honung än i receptet.

      Radera
  37. Hej! Är dessa glutenfria och mjölkfria?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men det ser du väl själv att de är!?!?!?

      Radera
  38. Hej!

    Kan jag byta ut kokosolja mot smör?

    SvaraRadera
  39. ddddd0917monster beats, http://www.beats-headphones.in.net/
    ed hardy shoes,ed hardy,ed hardy clothing,ed hardy shoes for women,ed hardy clothing for men,ed hardy perfume,ed hardy watches
    ralph lauren sale, http://www.ralphlaurenoutlet.in.net/
    louis vuitton outlet online, http://www.louisvuittonoutlet.in.net/
    christian louboutin outlet, http://www.christianlouboutinoutlet.name/
    nfl jerseys wholesale, http://www.cheapnfljerseys.org/
    michael kors outlet,michael kors outlet online,michael kors,kors outlet,michael kors handbags,michael kors outlet online sale,michael kors handbags clearance,michael kors purses,michaelkors.com,michael kors bags,michael kors shoes,michaelkors,cheap michael kors
    true religion sale, http://www.truereligionjean.in.net/
    longchamp bags, http://www.longchamphandbag.us.com/
    the north face, http://www.thenorthfaces.in.net/
    air jordan 13, http://www.airjordan13s.com/
    boston celtics jersey, http://www.celticsjersey.com/
    nike free run, http://www.nikefreerunning.org/
    thomas sabo bracelet, http://www.thomassabos.co.uk/
    links of london jewellery, http://www.linksoflondons.co.uk/
    soccer jerseys,cheap soccer jerseys,cheap soccer jerseys for sale,soccer jersey,usa soccer jersey,football jerseys
    air jordan 11 retro, http://www.airjordan11.net/
    swarovski uk, http://www.swarovskioutlet.org.uk/
    lebron james shoes, http://www.lebronjames.us.com/
    the north face jackets, http://www.thenorthfacejacket.us.com/

    SvaraRadera
  40. TACK för det här receptet; kommer definitivt laga dessa många, många gånger! Jag använde bara en halv normalstor avokado, och det blev alldeles perfekt.

    SvaraRadera
  41. オニツカタイガー
    オニツカタイガーメキシコ66
    オニツカタイガーセラーノ
    メキシコミッドランナー
    オニツカタイガー メキシコミッドランナー
    ASICS GEL LYTE V
    アシックス ゲルライト 5
    ASICS GEL LYTE III 発売 価格:
    アシックス ゲルサガ キルビル
    Timberland
    サッカースパイク
    スパイク サッカー
    サッカー用品専門店
    Adidas サッカースパイク プレデター
    F50 アディゼロ 黄色
    F50 アディゼロ FG
    F50 アディゼロ クレイジーライト
    アディダス F50 アディゼロ
    F50 アディゼロ インプレ
    ニューバランス 996
    ニューバランス 996 レディース
    ニューバランス m1400
    ニューバランス 574 レディース
    ニューバランス 574
    ニューバランス 574 スニーカー レディース
    ニューバランススニーカー レディース
    ニューバランススニーカー
    レブロンジェームス9
    ナイキ ズーム クルセイダー
    ズーム クルセイダーバッシュ
    エアズーム フライトバッシュ
    カイリーバッシュ
    フライトワン バッシュ
    ナイキエアミッション
    ズームハイパーダンク2015
    ズームハイパーダンク2014
    コンバース ハイカット
    NIKE LUNAR FLYKNIT CHUKKA
    NIKE AIR PEGASUS
    ナイキ エアペガサス オークリー ジャージ
    カリー2 バッシュ
    オークリージャパン
    ナイキズームコービー10
    コービー10
    ナイキズームコービー11
    コービー11
    KOBE X
    ズームコービー10エリート
    ズームコービー10バッシュ
    コービー11
    KOBE XI
    ズームコービー11エリート
    ズームコービー11バッシュ
    ナイキレブロン12 エリート

    SvaraRadera
  42. As the beat of fashion,?Hermes Handbags absolutely fabricated abundant accession for avant-garde travelling culture. All of Christian Dior affluence covering appurtenances and accessories are abounding with acceptable superior adroitness and broadly celebrated all over the globe.In addition, Cindy Crawford invests 100% in all its projects. Therefore it is true to Swiss Watches. It not only participates in advertising campaigns for the Omega Watches brand, but it has a say in the development and communication products.

    SvaraRadera